Flora Mayo

Från Wikipedia
Flora L. Mayo
Född1899
Denver, Colorado, USA
Dödokänt år
Kalifornien, USA
Konstnärskap
Fältskulptur
UtbildningAcadémie de la Grande Chaumière , Paris
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Flora L. Mayo, född 1899 eller 1900 i Denver, Colorado i USA, död okänt år i Kalifornien i USA, var en amerikansk skulptör.

Flora Mayo var dotter till en ägare av ett varuhus i Denver, vilket hade filialer i London och Paris.

Hon flyttade till Paris omkring 1925 för att utbilda sig till konstnär. I skulpturklassen för Antoine BourdelleAcadémie de la Grande Chaumière träffade hon 1925 Alberto Giacometti. De levde sedan tillsammans i ungefär fem år till 1929. År 1926 gjorde Giacometti porträtthuvudet Tête de femme (Flora Mayo), med henne som modell. Det gjordes då i gips med påmålning för ögon och mun, och göts 1990 i brons i Frankrike.[1]

Hon tvingades vid 19 års ålder att gifta sig i samband med att hon fick en dotter. Efter fem år lämnade hon barnet och flyttade till Paris. Hon återvände till USA 1933, efter det familjens företag gått omkull i samband med den stora depressionen. Hon fick senare ett andra barn, sonen David Mayo Lewis (född 1935). Hon övergav konstnärlig verksamhet efter återvändandet till USA och levde under knappa omständigheter i Los Angeles till sin död.

Konstnärsduon Hubbard/Birchler, Teresa Hubbard och Alexander Birchler, gjorde till den schweiziska paviljongen på Venedigbiennalen 2017 filmen Flora, som skildrar Flora Mayos livsöde, delvis genom en intervju med den då 81-årige sonen David.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1] Arkiverad 20 oktober 2007 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]